Oto wielka siódemka najbardziej znanych rodzajów win – kolejność przypadkowa.
1. Cabernet Sauvignon (czerwone)
To najbardziej znany, czerwony szczep winny na świecie. Uważa się go za czerwony odpowiednik Chardonnay i nazywa często królem czerwonych winorośli. Wytwarzane z niego klasyczne francuskie wino rozwija swój bukiet w czasie starzenia się, nadaje się zatem idealnie do leżakowania, zwłaszcza w dębowych beczkach. Cabernet tłoczone z winorośli uprawianych w chłodnym klimacie jest dość ciężkie, o bukiecie przypominających czerwoną porzeczkę z nutami tabaki i zielonego pieprzu, natomiast ciepły klimat czyni wino to łagodniejsze, o bukiecie dojrzałej, czarnej porzeczki. Najczęściej serwuje się je do jagnięciny, ale pasuje świetnie również do innych rodzajów mięs – wołowiny, dziczyzny czy królika.
2. Merlot (czerwone)
Merlot to najczęściej uprawiana odmiana winorośli we Francji. Jest bardzo uniwersalna; wino Merlot można butelkować samo lub mieszać np. z Cabernet Sauvignon – nadaje ono takiej kompozycji eleganckiego koloru, lekkości i owocowego aromatu, określanego jako śliwkowy lub czarnej czereśni. Wino Château Pétrus, produkowane w 95% ze szczepu merlot, przez 20 lat cieszyło się tytułem najdroższego wina świata. Merlot pasuje do wielu potraw, min. pasztetów, wieprzowiny, dziczyzny, dań zapiekanych z serem, a nawet hamburgerów.
3. Syrah (czerwone)
Ta czerwona odmiana winorośli, znana także pod nazwą Shiraz, zaliczana jest do tzw. odmian szlachetnych. Najprawdopodobniej pochodzi z Francji, chociaż żywa jest legenda mówiąca, iż winorośl ta została sprowadzona do Francji ze starożytnego miasta Shiraz w Iranie, które słynie z lokalnej specjalności, wina Shirazi. Syrah ma głęboki, ciemny kolor i charakteryzuje się aromatem jeżyny i czarnego pieprzu, oraz nutami anyżu i lukrecji, jeśli grona dojrzewają w klimacie gorącym. Jego cierpki posmak niweluje się poprzez długie leżakowanie w butelce. Pasuje do większości grillowanych potraw oraz jagnięciny i dziczyzny.
4. Pinot Noir (czerwone)
Odmiana ten winorośli pochodzi z francuskiej Burgundii. Uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie, ale jednocześnie trudną do uprawy i trudną do wytwarzania z niej wina. Pinot Noir jest głównym składnikiem szampanów i innych win musujących. Młode wina z tej odmiany charakteryzują się owocowym aromatem wiśni, malin i truskawek, który w winach dojrzałych przekształca się w bardziej kwiatowy. Młode Pinot Noi idealne pasuje do łososia i innych tłustych ryb, grillowanego kurczaka i potraw z makaronem, natomiasz bardziej dojrzałe wino tego rodzaju serwowane jest najczęściej do kaczki i innych dzikich ptaków oraz wołowych gulaszów.
5. Chardonnay (białe)
Chardonnay to najbardziej znane i lubiane białe wino świata. Tłoczy się je z pochodzącej z Burgudnii odmiany winogron o tej samej nazwie. Podobnie jak Pinot Noir, i ono jest ważnym składnikiem wielu szampanów i win musujących. Jego aromat, w porównaniu z innymi rodzajami białych win, jest znacznie łagodniejszy, z nutami jabłka i cytryny. Większość win Chardonnay nie jest przeznaczona do leżakowania, chociaż jest kilka wyjątków, które wraz z wiekiem zyskują na aromacie. Idealnie pasuje do białych mięs, zwłaszcza indyka i kurczaka oraz do potraw z makaronem. Bardziej dojrzałe Chardonnay pasują do grzybów i serów.
6. Sauvignon Blanc (białe)
To kolejna odmiana winorośli pochodząca z rejonu Bordox. Szczególną sławę zyskało sobie wytwarzane z nich słodkie wino deserowe. Sauvignon Blanc wykorzystywane jest także przy produkcji orzeźwiających i wyrazistych win wytrawnych. Podobnie jak Chardonnay, i ten rodzaj wina pija się zazwyczaj gdy jest wciąż młody, gdyż niewiele zyskuje na starzeniu. Jako jedno z niewielu win doskonale pasuje do sushi, a także do sałatek i wyrzyw, idealne jest również do picia samo, jako aperitif.
7. Riesling (białe)
Jedyna w rankingu najpopularniejszych rodzajów win pozycja pochodząca spoza Francji, a dokładnie z doliny Renu w Niemczech. Ta odmiana winorośli cechuje się kwiatowym, niemal perfumowanym aromatem i rześkim, kwaskowatym bukietem. Mimo, że pod względem globalnej wielkości upraw znajduje się dopiero w drugiej dwudziestce, tłoczone z niej wino jest w ścisłej czołówce najważniejszych rodzajów win świata. Idealnie nadaje się do leżakowania, jednak wraz z wiekiem uwalnia charakterystyczne nuty benzynowe, doceniane głównie przez największych koneserów. Riesling idealnie pasuje do ryb i wieprzowiny, a co ciekawe również do potraw kuchni azjatyckiej.
autor: http://www.topnaj.pl/najlepsze-rodzaje-win/